Olet tässä:  Etusivu
  Kirjaudu Sosiaaliporttiin, kun
  • haluat kysyä konsultointipalvelussa
  • osallistua keskustelufoorumiin
Tunnus:   
Salasana:   
   
 
 
 


Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (Sara, 24.1.2006 16:12)  
Lukisin suurella mielenkiinnolla niiden sosionomien käytännönkokemuksia, jotka ovat työskennelleet/ työskentelevät parhaillaan epäpätevinä sosiaalityöntekijöinä! Olen itse vastavalmistunut sosionomi (amk) ja sain lyhyen sijaisuuden lastensuojelun sosiaalityöntekijänä. Eli mitä työ pitää sisällään, mitä vaaditaan, minkälaista kohtelua olette saaneet osaksenne, kuinka olette pärjänneet jne. Kiitos!
Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (Sosiaalityöntekijä, 24.1.2006 20:08)  
Uuden kelpoisuuslain mukaan nimenomaan LASTENSUOJELUUN ei saisi palkata edes sijaisiksi epäpäteviä ihmisiä. Työnantajasi rikkoo siis lakia.
Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (Sosiaaliportin toimitus, 25.1.2006 9:17)  
Pätevyyskeskustelu voi jatkua omassa aiheessaan, sillä Saran kysymys on aiheellinen ja varmasti useallakin sosiaaliporttilaisella on kokemuksia jaettavaksi.
Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (yamwho, 25.1.2006 9:45)  
Epäpätevänä työskenteleminen on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on hyvä että Talentia vahtii tiukasti sitä että lakia noudatetaan (vai valvooko?), toisaalta - asiakkaan näkökulmasta - on hyvä että työntekijä on olemassa ja hänet saa kiinni VAIKKA OLISIKIN PAPERILLA "EPÄPÄTEVÄ". Näyttää nimittäin siltä että sossun virkoihin ei saada päteviä työntekijöitä kirveelläkään. Tämä haavoittaa varsinkin pieniä lastensuojelun työryhmiä, ja voi olla että epäpätevän palkkaaminen on perusteltua; se on alueen asiakkaiden etu ja pienen työtiimin työhyvinvoinnin etu.
Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (sosionomi 94, 26.1.2006 15:05)  
Omasta kokemuksesta (karvan vaille 10 vuotta) voin sanoa, että sosionomin ei kannata ainakaan kovin kauan tehdä sosiaalityöntekijän töitä. Lyhyen aikaa voi olla vielä hyödyllistä tehdä työkokemuksen vuoksi, mutta kovin pitkään ei kannata niissä töissä viipyä.

Sosionomi on työnantajalle mainio riiston kohde. Varsinkin pitemmän työkokemuksen omaavat sosionomit osaavat sosiaalityön vähintään yhtä hyvin kuin yliopistolta valmistuneet "pätevät" kollegat, mutta sosionomeille ei tarvitse maksaa yhtä paljon palkkaa. Pääsääntöisestihän sosionomeihin sovelletaan palkkauksessa puuttuvan tutkinnon johdosta tehtävää vähennystä, mutta samassa yhteydessä ei kuitenkaan määritellä, mitä ovat ne työt, joita puuttuvan koulutuksen vuoksi ei sosionomi osaa/voi tehdä. Ainoastaan palkkaan tehdään vähennys. Myöskään ammattiliitot eivät kovinkaan hanakasti lähde puolustamaan sosionomien palkkausta, esim. Talentia on ottanut linjakseen ensisijaisesti saada eroa ns. pätevien ja epäpätevien ja erityisesti sosionomien välille palkkauksessa yleisestä palkkakehityksestä piittaamatta. Kun kukaan ei valvo sosionomin etuja ja työsuhteet joudutaan vähän väliä laittamaan hakuun, suostuvat sosionomit helposti tekemään melkein mitä vain. Tämä on ainakin omalla osallani johtanut siihen, että teen asiakastyötä normaalin asiakasmäärän LISÄKSI myös asiakastyötä erityisen vaikeiden asiakkaiden kanssa, joita muut eivät pysty käsittelemään. Toisin sanoen teen enemmän töitä vaikeamman asiakaskunnan kanssa pienemmällä palkalla kuin pätevät sosiaalityöntekijät.

Kun sitten sosionomina on tehnyt sosiaalityöntekijän sijaisuuksia usein pitkiäkin ketjuja pätevien hakijoiden puutteessa huomaa yhtäkkiä olevansa tilanteessa, jossa työpaikka menee alta jonkun vastavalmistuneen pätevän päättäessä hakea samaa paikkaa. Tämä ei kovin suurta turvallisuutta takaa, varsinkaan jos on perhettä. Urakehityksen kannaltakin on ikävää seurata vierestä kun itseä paljon kokemattomammat ja usein myös osaamattomammat (kokemattomuudesta tai muusta syystä johtuen) menevät valinnoissa kovaa ohi. Kokemuksenkaan kautta ei voi päästä esimiestehtäviin ja omakin typaikka kilpailutetaan vähintään vuoden välein, useimmiten paljon useammin. Lisäksi saa kuulla kautta rantain, vaikka harvoin suoraan sanottuna, kuinka sosiaalityötä ei voi osata tehdä ilman oikeaa tutkintoa. Mielenkiintoisinta niissä kommenteissa vain on se seikka, että niitä useimmiten sanovat joko yliopistolta VASTAvalmistuneet tai sitten itse opintonsa 60-luvulla tehneitä pätevöitymiskoultuksen kautta tulleita.

Näistä syistä, jos olisin työurani alkuvaiheessa näillä tiedoilla, tekisin valinnan kahden vaihtoehdon välillä. Joko hakisin yliopistolle hankkimaan pätevyyttä ja tuottaisin yhteiskunnalle suuren laskun päällekkäisten tutkintojen suorittamisesta tai sitten hakeutuisin töihin tehtäviin, joihin muodollinen pätevyys riittää. Kolmas vaihtoehto olisi tietysti ryhtyä putkimieheksi ;-). Myöhemmin ei enää perheen perustamisen jälkeen näitä valintoja voi samalla tavalla tehdä ettei omat lapset kysele "missä olit kun sinua tarvitsin?"

Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (Sara, 26.1.2006 16:40)  
Kiitos vastauksistanne, tässä foorumissa keskustelu on onneksi asialinjalla. Olen nimittäin käynyt samaan aiheeseen liittyvää "väittelyä" niin Talentian kuin Suomi24.fi (opiskelu ja ammattikorkeakoulut) sivuilla, ja kommentit ovat olleet todella yllättäviä. Alan pikku hiljaa hahmottaa miksi viattomalta tuntunut otsikkoni saa aikaan niin räiskyviä mielipiteitä. Mutta yhteenvetona voin sanoa, että lähden entistä suuremmalla mielenkiinnolla tekemään tätä muutaman kuukauden sijaisuutta, vaikkakin tunnen itseni suureksi petturiksi liittoa ja sosiaalityöntekijöitä kohtaan. Onhan noita "mustia listoja" esitetty, joille minäkin työnantajani kanssa kuuluisin. Epäpätevälle sosionomille tämä vain sattuu olemaan hyvä tarjous ja haaste, josta saa loistavan kokemuksen. Ja ties vaikka innostuisi työstä niin paljon, että jatkaisi opiskelua yliopistossa, päteväksi asti. Tosin kovin kannustavaa se ei ole yliopiston puolelta ollut... Mutta valoisia talvipäiviä kaikille meille sosiaalialan ammattilaisille!!
Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (Karita, 28.1.2006 11:06)  
Toivottavasti sosionomeille tulisi pian selkeämmät työnkuvat eri yksiköissä. On todella masentavaa lukea tästä vastakkainasettelusta sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien kesken. Selkeämmät työnkuvat koulutuksen antamien valmiuksien mukaan vähentäisivät pelkoa toista ammattia kohtaan ja antaisivat kaikille mahdollisuuden tuntea olevansa päteviä työssään. Selkeämmät työnkuvat ja tehtävät voisivat myös mahdollistaa etenemisen?

Sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien koulutukset ovat erilaisia eikä tarkoituksena olekaan erikoistua samalle osaamisen alueelle. Sen sijaan tällaiset työparit voivat täydentää toisiaan toimimalla samalla työmaalla eri keinoin. Työpari toiminnasta on jo tullut positiivisia kokemuksia. Sen edellytyksenä on kuitenkin tasavertaisuus, toisen ammatin arvostaminen ja työnkuvien selkeys. Toivottavasti joku jolla on omakohtaisia kokemuksia tulisi kertomaan tänne lisää.

Jos muodollisesti päteviä sosiaalityöntekijöitä ei löydy, niin joko hyväksytään se, että samantapaiset toiset ammatit hoitavat sijaisuudet tai sitten tulisi miettiä miten saada pätevät henkilöt näihin töihin. Sosiaaliala on usein henkisesti rankka ja koulutukseen ja vaativuuteen nähden heikosti palkattu. Miksi käydä vielä tätä sisäistä sotaa, koitetaan saada mieluummin meille kaikille paremmat oltavat. Ollaan kaikki tärkeitä.

Iloista kevättä kaikille!

Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (emppura, 28.1.2006 20:43)  
Olen itse myös miettinyt paljon näitä asioita. Olen sosionomi ja teen kuudennetta vuotta epäpätevänä sosiaalityöntekijän sijaisuutta. Aluksi 2 vuotta kerrallaan, nykyisin vuosi kerrallaan. Nimimerkki sosionomi 94 toi esille asioita, joista olen prikulleen samaa mieltä. Olen ihmetellyt, miksi ei sosionomeille voida järjestää pätevöitymiskoulutuksia muodollisesti päteviksi sosiaalityöntekijöiksi. Minä henkilökohtaisesti olisin valmis opiskelemaan lisää työn ohessa, jotta saisin pätevyyden. En usko, että olisin ainoa koulutukseen haluava. Alusta opintojen aloittaminen olisi yhteiskunnan rahojen ja oman aikani tuhlasuta. Mielestäni se olisi ainoa ratkaisu kestämättömään tilanteeseen sosiaalitoimistoissa. Johtuneeko sosiaalityöntekijöiden heikosta professioasemasta, ettei tähän olla suostuttu. Pätevöityyhän nykyään sairaanhoitajiakin lääkäreiksi, jota pidän vähintäänkin yhtä vaativana tutkintona kuin sosiaalityöntekijän.

Luulen, että sosionomeina saisimme paremmin ääenemme kuuluviin, jos meillä olisi liitto, joka ajaisi yksinomaan meidän asiaamme ja asemaamme. Talentia ei mielestäni ole tähän kyennyt.

Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (mii, 31.1.2006 21:09)  
Vastaako sosiaalialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto (sosiaali -ja terveydenhuoltopalvelujärjestelmän johtamisen ja kehittämisen asiantuntija) mitenkään tähän pätevyys asiaan?
Re:Sosionomi sosiaalityöntekijän tehtävissä?  (Jari H, 31.1.2006 23:15)  
Siis vähän enemmän aikanaan asiaan perhetyneenä juuri tähän kohtaan ei ylempi korkeakoulututkinto tuo mitään uutta. Sosiaalityön opinnot tietynlaisena yliopistolta on se pätevöittävä. Yksityinen sektori käyttelee sitten sosiaalityöntekijän nimikettä, mutta työtä tekee hyvin laajalla koulutuksella ihmisiä. On ihme, että alan sisällä tehdään syrjäyttämis politiikkaa puolin toisin. Aikanaan erosin juuri k.o liitosta, koska katsoin, että asiakaskunnan/yhteistyökumppaneiden ääni ei kuulu vaan edunvalvonta ajaa kaiken ohi. Samat kuviot ovat kestäneet vuosikymmenen vaan otsikot muuttuu. Päteville sosionomeille löytyy paikkoja, joissa heitä arvostetaan ja vertailuja korkeakoulututkintoon ei tarvitse tehdä tai perustella. Pätevätkin tekevät virheitä hekin ja ydin juttu olisi yhteistyö ja töiden uusjako, mutta...edunvalvonta...sisältäisikö se näkökulman myös siihen, miten ihmiset joiden kanssa työskennellään, regoivat.

Viestit: 1 - 10 / 29

Edellinen 1 2 3 Seuraava

Jos haluat osallistua keskusteluihin, sinun on kirjauduttava sisään palveluun. Kirjautuminen edellyttää Sosiaaliportin käyttäjäksi rekisteröitymistä.

Keskusteluryhmät
Osallistu keskusteluun

Keskusteluissa sosiaalialan ammattilaiset vaihtavat ajatuksia ajankohtaisista asioista. Keskustelua voivat seurata kaikki kiinnostuneet, mutta osallistuminen vaatii Sosiaaliporttiin kirjautumista.

Sosiaaliportin konsultointipalvelu

Voit kysyä neuvoa ja tukea työhösi valitsemaltasi konsulttiryhmältä.

Konsultointi on käyttäjälle maksutonta.

Kirjauduttuasi Sosiaaliporttiin pääset lähettämään kysymyksen konsultointipalvelussa

 Tutustu konsulttiryhmien julkaistuihin vastauksiin